SSL-salaus = turvalliset kotisivut

SSL-salauksessa sivustojen suojaus on tarkastettu ja asianmukaisesti salattu. ​SSL-salaus on nyt otettu osaksi WiseSaas-palvelusopimusta. Turvallisista kotisivuista kertoo lukko osoiterivin alussa.

Kun verkkopalvelusivustoille on tehty SSL-salaus vasempaan yläkulmaan tulee lukko ja maininta, että sivustolla on turvallista käsitellä mm. luottokortin tietoja.


Etenevässä määrin selaimet blokkaavat ja varoittavat huonosti suojattuista sivustoista.
Verkkokauppatoimijoille varoitusviesti on varmasti ikävä juttu. Toukokuussa 2018 voimaan tullut EU:n tietosuoja-asetus myös useimmissa tapauksissa vaatii tällaiset vahvat salauskeinot sivustoille, joilla käsitellään henkilötietoja (esim. aivan pieniä suuremmat verkkokaupat kuuluvat tämän piiriin).

Mitä SSL-salaus tekee

SSL-salaus salaa tietoliikenteen tietokoneesi ja salatun nettisivuston välillä. Se auttaa myös varmistamaan sivuston aitoutta eli välttämään huijaussivustoja, jotka pyrkivät esiintymään jonain tunnettuna sivustona tai vaikkapa verkkopankkina. SSL-salauksen tunnistaa yleensä nettiselaimessa näkyvästä lukkoikonista, ja SSL-salattua HTTPS-protokollaa käyttävä URL-osoite alkaa merkkijonolla https:// tavanomaisen http:// merkkijonon sijaan.
HTTP-protokolla on suojaamaton, eli esimerkiksi käyttäjätunnukset ja salasanat siirtyvät selkokielisessä muodossa. Sinun ei koskaan tulisi lähettää pankki- tai luottokorttitietoja suojaamattoman yhteyden yli. Tosin käytännössä kaikki verkkomaksamista tarjoavat tahot ovat käyttäneet salausta jo pitkään.
Muun muassa Google ajaa vahvasti HTTPS-protokollan eli SSL-suojattujen yhteyksien leviämistä. Myös Apple ja Mozilla (Firefoxin emoyhtiö) näkisivät mieluusti koko Internetin olevan salauksen takana. Näyttää siis siltä, että SSL-salauksesta on nopeasti tulossa standardi.

Kaikille WisePlatform-sivustoille SSL-salaus

Tärkein merkitys on hakukonenäkyvyys – SSL-salaus on nykyään joko keskivahva tai vahva ranking-tekijä. SSL-salatut sivustot yksinkertaisesti näkyvät korkeammalla hakutuloksissa etenkin Googlella.
Vaikutelma luotettavuudesta on myös tärkeä tekijä verkkokauppiaiden tai luottamuksellisia palveluita tarjoavien yritysten lisäksi melkeinpä kaikille muillekin yrityksille. Kukaan mahdollinen asiakas tuskin haluaa nähdä, että vaikkapa lakitoimiston sivut luokitellaan kastiin “Your connection to this site is not secure” eli “Yhteytesi tälle sivustolle ei ole turvallinen”. Tein tätä kirjoittaessani pikatestin kymmenelle ensimmäisenä Googlessa näkyvälle tamperelaiselle lakitoimistolle: näistä YKSI oli SSL-salattu. SSL-salattu sivusto oli hakutuloksissa toisena.
Tällaisella pikatestillä ei tietenkään pysty tekemään luotettavia johtopäätöksiä, mutta veikkaan kyllä, että laajemmassakin otannassa tulos olisi samankaltainen.
Nopeasti SSL-salaukseen siirtyville on tarjolla mahdollisesti hyvinkin merkittävää kilpailuetua. Googlen 3 kärkisijaa saa 61,5% kaikesta Googlen hakukoneliikenteestä. 1. sivun kautta kulkee 92% kaikesta liikenteestä, eli kakkossivulla näkyminen on hädin tuskin merkityksellistä. Orgaaninen näkyvyys on myös merkittävästi tärkeämpää kuin maksettu näkyvyys. Klikeistä alle 10 % tulee maksetusta näkyvyydestä.

Olemme nyt suorittaneet lähes kaikkien Wise-järjestelmä sivustojen salauksen. SSL-salaus on nyt otettu osaksi WiseSaas-palvelusopimusta.