Ohje - WiseEconomy: Tilikartta | WiseNetwork Oy

Ohje - WiseEconomy: Tilikartta

Tilikartta määritetään kirjanpidon asetuksissa.

Tilikarttaa pääsee tarkastelemaan ja muokkaamaan valitsemalla

→ Taloushallinto
→ Kirjanpito
→ Tilikartta

Tilikartta on määritelty standardin mukaiseksi niin, että siitä ilmenevät tiedot niin tiliryhmittäin kuin tileittäinkin.

WiseEconomyn käytössä on yrityksillä Liikekirjuri-tilikartta ja yhdistyksillä Yhdistyskirjuri-tilikartta.

Koko tilikartan saa näkyville klikkaamalla sivun oikean yläkulman "ratas"-painikkeen takaa ”Avaa kaikki”.

Tilinpäätökseen tai sen liitteeksi voidaan haluta listaus ainoastaan tilikartalla käytetyistä tileistä tai siinä näkyvistä tileistä.

Lue tarkemmin "ratas"-kuvakkeen takaa löytyvistä tilikartan valinnoista alla olevasta ohjeesta.

Uusi tiliryhmä lisätään painamalla
→ ”Lisää otsikko”.

​​​​​​​

Avautuvassa ikkunassa täytetään uutta tiliryhmää koskevat tiedot.

Alasvetovalikosta ”Yläotsikko” valitaan, minkä otsikon alle uusi tiliryhmä sijoittuu.

”Numero” -kohtaan täytetään uuden tiliryhmän numero (yleensä kolme numeroa) ja ”Otsikko” -kohdassa ilmoitetaan uuden tiliryhmän nimi.

Kun tiedot on kirjattu, painetaan vihreää ”Tallenna” -painiketta.
​​​​​​​

Uuden kirjanpitotilin lisääminen tapahtuu ”Lisää tili” -painikkeesta.
​​​​​​​

Avautuvassa ikkunassa täytetään uutta kirjanpitotiliä koskevat tiedot.

Alasvetovalikosta ”Tilin otsikko” valitaan, minkä otsikon alle uusi tili tilikartassa sijoittuu.

”Tilin numero” -kohtaan täytetään uuden tilin numero (yleensä 4-5 numeroa).

”Verokoodi” -alasvetovalikosta valitaan kirjanpitotilin verokäsittely (esimerkiksi arvonlisäverollinen kotimaan osto valitaan verokoodiksi ”Kotimaan osto”).

”Tilin nimi” -kohtaan täytetään uuden kirjanpitotilin nimi.

”Kirjausohjeet” -kohtaan voidaan täyttää kyseiseen tiliin kohdistuvia kirjausohjeita.

Kun tiedot on kirjattu, painetaan vihreää ”Tallenna” -painiketta.
​​​​​​​

Tilin muokkaaminen

​​​​​​​
Tilikartan tilinäkymää saa laajennettua manuaalisesti plusmerkistä (+) ja vastaavasti tilejä saa vähemmän näkyviin miinusmerkistä (-).

Halutun tilin tai tiliryhmän tietojen muokkaaminen tapahtuu tilin nimeä klikkaamalla. Nimeä klikkaamalla avautuu uusi ikkuna, joka vastaa uuden tiliryhmän/uuden kirjanpitotilin lisäämisessä käytössä olevaa ikkunaa.

Ikkunassa muokataan tarvittavat tiedot, jonka jälkeen painetaan vihreää ”Tallenna” -painiketta.

Usean tilin lisääminen
​​​​​​​
Saman otsikon alle voidaan lisätä useampi tili samalla kertaa valitsemalla ”Lisää useita tilejä”.

Avautuvan ikkunan alasvetovalikosta ”Tilin otsikko” valitaan, minkä otsikon alla tilit näkyvät taseessa tai tuloslaskelmassa.

”Tilin numero” -kohtaan täytetään uusien kirjanpitotilien numerot, ”verokoodi” -kohtaan tilin alv-käsittely ja ”Tilin nimi” -kohtaan uusien kirjanpitotilien nimet.

”Lisää rivi” -painikkeesta saadaan lisättyä rivejä, jos saman otsikon alle tulee vieläkin enemmän uusia kirjanpitotilejä.

Kun tiedot on täytetty, tallennetaan tiedot vihreästä ”Tallenna” -painikkeesta.